Războiul din Ucraina a intrat marți, 12 noiembrie, în a 993-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Coreea de Nord a ratificat un pact istoric cu Federația Rusă, de apărare reciprocă, a anunțat presa de stat. Între timp, mii de soldați trimiși de Phenian luptă de partea Moscovei în războiul împotriva Ucrainei.
Acordul „a fost ratificat ca un decret” al lui Kim Jong-un, a transmis agenția de presă centrală coreeană (KCNA). Informația vine după ce legislatorii ruși au votat în unanimitate săptămâna trecută pentru ratificarea acordului, pe care președintele Vladimir Putin l-a semnat ulterior.
Ucraina a anunțat că armata sa, greu încercată, se luptă cu 50.000 de soldați în regiunea rusă Kursk. Totodată, Kievul încearcă să consolideze două fronturi asediate din est și se pregătește să facă față unui atac al infanteriei în sud.
Escaladarea luptelor de-a lungul unei linii de front de peste 1.000 km pune la încercare trupele ucrainene, deja depășite numeric, într-un moment critic, după ce Donald Trump a câștigat alegerile din SUA.
Conducerea de la Chişinău a protestat împotriva încălcării spaţiului aerian al ţării după depistarea a două drone ruseşti în estul Republicii Moldova.
Cele două drone, fără explozibil, au fost descoperite după recentele atacuri ruseşti asupra Ucrainei.
„Două drone ruseşti tip momeală – folosite pentru a induce în eroare apărarea aeriană ucraineană – s-au prăbuşit azi în Moldova, punând în pericol vieţile moldoveneşti şi încălcându-ne spaţiul aerian”, a scris pe X vicepremierul Mihai Popșoi, care ocupă și portofoliul „Externe”.
„Condamnăm ferm aceste incursiuni agresive şi reiterăm condamnarea noastră a războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei” – Mihai Popşoi
Și Maia Sandu a venit cu o reacţie în cazul celor două drone depistate, menţionând că acestea „nu prezintă pericol pentru cetăţeni, dar în continuare trebuie să fim vigilenţi”.
„Din prima zi de război, noi am făcut totul ca să protejăm spaţiul aerian al Republicii Moldova, inclusiv aceste achiziţii pe care le-am făcut au fost pentru ca să putem să depistăm şi să nu avem situaţii care creează pericol pentru cetăţeni. Din ce au raportat instituţiile, aceste drone nu prezintă pericol pentru cetăţeni, dar în continuare trebuie să fim vigilenţi şi în continuare trebuie să achiziţionăm tehnica de care este nevoie ca să avem toată ţara protejată şi toţi cetăţenii să se simtă în siguranţă”, a afirmat Maia Sandu.